Színes, magyar, kaland-steampunk képregénytrilógia hivatalos oldala

képregény

képregény

Fekete kéz

2017. május 24. - Kaputykin

Bár ekkor még nem tudja, de Damaszkin joggal dühöng a bácskai birtokának ajtajára felnyomott, egyszerű gyerekcsínynek tűnő fekete kéz miatt. Évekkel később, 1914-ben ugyanis a Fekete Kéznek nevezett szervezet tagjaként gyilkolja majd meg Gavrilo Princip az osztrák trónörököst Szarajevóban, ami közvetve az I. világháború kirobbanásához vezetett. 

A valóságban Fekete Kéz elnevezésű titkos nacionalista szervezetet szerb katonatisztek alapították. Céljuk nagy általánosságban a szerb nemzet egyesülése volt.

1908-ban a Balkán, és különösen Szerbia már javában forrongott: az Osztrák-Magyar Monarchia ebben az évben változtatta meg a megszállt Bosznia-Hercegovina birodalmon belüli státusát - okkupálásról (megszállás) annektálásra (a birodalomhoz csatolás) - mire a tartományokra igényt tartó Szerbiában a Monarchia területi épsége ellen olyan mérhetetlen izgatás indult, hogy a Monarchia kénytelen volt Szerbiát ultimátummal kötelezni az izgatást irányító Narodna Odbrana nevű társadalmi szervezet feloszlatására. 

A szerb tisztek által szervezett anarchista összeesküvés, mely eddig Szerbiában a belpolitikai helyzetet kívánta megváltoztatni, nem sokkal később - Egyesülés, vagy halál - néven "terror-szervezetté" változott, mert alapszabálya szerint a "terrorista tetteket" előnyben részesítette a szellemi propagandával szemben, s most már idegen országokban is tervezett gyilkosságokat, elsősorban külföldi uralkodók, magasabb rangú főtisztek, kormányfők ellen. A szervezetet ekkorra már  "Fekete Kéz"- nek (Cserna Ruka) is nevezték, vezetője pedig az 1903-ban Sándor szerb királlyal és feleségével végző Dragutin Dimitrijevic (akit hatalmas termete miatt Ápisznak neveztek) , a szerb titkosszolgálat vezetője lett, helyettesei Vukovic és a rókaképű Tankosic őrnagy voltak. A Fekete Kéz tagjai a szerb hadsereg tisztjei, főképpen törzstisztek, magas rangú szerb kormányhivatalnokok és az I. és II. Balkán-háború véreskezű szerb szabadcsapatainak katonái, - a komitácsik - voltak.

Forrás: Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://kittenberger.blog.hu/api/trackback/id/tr4412536281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása